Programma

 

 

 
 
12.30 uur Ontvangst en registratie deelnemers
   
13.00 - 13.05 Welkom
  Door dagvoorzitter Jan Spoelstra, hoofdredacteur Techniek bij Vakbladen.com
   
13.05 - 13.40
Razik Menidjel-100
Keynote: Internet of Things en Smart Industry
Razik Menidjel, Head of the Office of the Vice-President Directorate-General Patent Granting Process at European Patent Office
Nederlandse Hightech bedrijven registreren veel patenten op het gebied van Internet of Things en Smart Industry. Wat is het belang van een goede IP strategie als je toonaangevend wil blijven in de wereld? Razik Menidjel van het European Patent Office gaat in op deze vraag tijdens de keynote van het 3i Event.13.40 - 14.00 Jelle Oomen_100

Hoe financieer je innovatie?

Jelle Oomen, Regio manager Zuid PNO Consultants

Bij een innovatietraject moet je in eerste instantie uitgaan van je eigen kracht en inzicht. Maar als er mogelijke subsidies op je pad liggen en overheden jouw graag een duwtje in de rug geven, moet je daar wel van profiteren. Tijdig inzien waar en voor wat voor projecten je subsidie kunt krijgen, gecombineerd met een goed financiële planning zijn zeer waardevol in een innovatietraject.

   
14.00 - 14.15 Break
   
  Parallelsessie 1: IP workshop voor ondernemende startups
14.15 - 14.35
Joris Cavelaars_100
Joris Cavelaars, directeur NOVU (Nederlandse
Orde van Uitvinders)

Het eerste idee, en dan?
Hoe ga je om met je idee kort nadat het ontstaat? In de periode van eerste krabbel op een bierviltje, het maken van technische tekeningen en het fabriceren van een prototype heb je partners nodig, maar wil je jouw idee niet te grabbel gooien. Hoe ga je om met een geheimhouding en/of het registreren van een patent in deze periode? En hoe benader je een bedrijf dat jouw vondst in de markt moet gaan zetten? Joris Cavelaars gaat in op de uitdagingen die uitvinders tegenkomen op het pad van idee, naar een succesvolle innovatie.
   
14.35 - 14.55 Karin Kraan Sam_100

Karen Kraan-Sam MSc, Octrooiadviseur bij Octrooi
Centrum Nederland (OCNL)

Slim omgaan met ideebescherming voor startende ondernemers
Met welke rechten voor Intellectueel Eigendom moet je rekening houden wanneer je een innovatief idee in de markt zet? En hoe weet je dat je geen inbreuk pleegt op de uitvinding van een ander? Karen Kraan-Sam van Octrooicentrum Nederland licht toe hoe je als startende ondernemer je idee kunt beschermen, maar ook hoe je voorkomt dat je idee in het vaarwater van anderen komt. Octrooionderzoek speelt hierbij een rol, maar is ook handig bij het vinden van partners en samenwerking.

   
 14.55 - 15.15
Steinar Henskes_100_def
Steiner Henskes, CEO Bird Control Group
Met je product de wereld over
De Bird control Group is een jong bedrijf, dat met een slimme vondst wereldwijd aanzien heeft. Het bedrijf is gespecialiseerd in volautomatische laser-vogelverjaagsystemen. Hoe komt zo'n succesverhaal tot stand? Tips uit de praktijk.

 


15.15 - 15.35 Johannes van Melle_100 Johannes van Melle, Europees Octrooigemachtigde
V.O. Patents & Trademarks

Van startup naar wereldleider
Welke rol spelen octrooien en intellectueel eigendom bij het groeien van een succesvolle startup naar wereldleider in een bepaalde markt? Aan de hand van voorbeelden zal Johannes van Melle aantonen dat je als startup niet zonder het inwinnen van waardevolle IP kennis kunt.
   
  Parallelsessie 2: Behoud je concurrentievoordeel als mkb'er
14.15 - 14.35 Hans Helsloot_100

Hans Helsloot, IP Advisor, Octrooi Centrum Nederland
(OCNL) 

Octrooionderzoek als business intelligence
Wanneer kies je voor een octrooi? Wanneer voor open innovatie? En wanneer hou je kennis in huis door een bedrijfsgeheim? Volgens Hans Helsloot moet de IP Strategie van een bedrijf passen bij een bedrijfsstrategie. Daarnaast gaat hij in op de vraag hoe je octrooi-informatie uit databanken kunt inzetten als business Intelligence - dat doet je concurrent waarschijnlijk ook.

 

14.35 - 14.55 Marleen Kuiper_100

Marleen Kuiper, senior voorlichter Benelux Office of
Intellectual Property (BOIP)

Het belang van merkregistratie

Een octrooi heeft een houdbaarheid van 20 jaar. Het registreren van een merknaam kan oneindig worden verlengd. Marleen licht toe dat bouwen aan een sterk merk cruciaal is voor een product dat de tand des tijds moet doorstaan. Door een goede geregistreerde merknaam, defensieve publicatie en continue doorontwikkeling van je product kun je soms zelfs toe zonder octrooien.

 


14.55 - 15.15Raimond Haan_100


Raimond Haan, Europees octrooigemachtigde bij
Arnold + Siedsma

Het concurrentievoordeel bij een goed octrooi en een sterk merk
Waarom zou je als bedrijf veel geld uitgeven aan ctrooien en het in de markt zetten van een stevige geregistreerde merknaam? En waarom zou je moeite doen om deze te beschermen? Aan de hand van sprekende voorbeelden laat Raimond Haan, Europees Octrooigemachtigde bij Arnold + Siedsma,  zien dat een product met een stevige merknaam en goed geschreven octrooien, uiteindelijk zijn geld terugverdiend.

   
 15.15 - 15.35 Uitloop en discussie
   
 15.35 - 15.50 Break
   
  Hoe verkoop je een goed idee aan een groot bedrijf?
15.50 - 16.10
Eva_100

Eva van Wanrooij, IP directeur Nutreco
Wat verwacht een multinational?
Grote bedrijven willen graag zien dat een uitvinding of technologie werkt en willen weten of ze winst kunnen maken met een bepaalde vondst. Bovendien houden multinationals ervan als jonge stattende bedrijven hun IP strategie op orde hebben, dat voorkomt ongemakkelijke pitches. Tijdens haar lezing zal Eva van Wanrooij, IP directeur bij Nutreco, ingaan op enkele tips voor startende ondernemers, die uitvindingen en technologie aan multinationals willen verkopen.

 

16.10 - 16.30
 Erik-Visscher_100

 Erik Visscher, Partner De Vries & Metman
Due diligence onderzoek

Tijdens een overname- of investeringstraject zal een onderneming er bedacht op moeten zijn dat het bedrijf wordt doorgelicht op mogelijke investeringsrisico’s. De vragen die tijdens een dergelijk due diligence onderzoek aan de orde komen geven inzicht in hoe een startende onderneming haar IE-positie kan optimaliseren met het oog op mogelijke kopers of investeerders. Erik zal in zijn presentatie het due diligence onderzoek aan de hand van een aantal praktische voorbeelden toelichten.

  

16.30 - 16.50
ROELAND-100
Roeland Dobbelaer, filosoof, media-expert en uitgever van TW
Vertel alles, behalve je geheimen
Hoe ga je om met communicatie naar klanten, het grote publiek of partijen die jou op termijn moeten gaan overnemen? Met meer dan dertig jaar media-ervaring heeft Roeland Dobbelaer daar een heldere visie op. Hij zal ingaan op de vraag hoe je de lieveling van de media wordt.

 

 

 

 16.50 - 18.00  Afsluitende netwerkborrel